Nevelő táp
A fiókák etetése során speciális, begytejhez hasonló táplálékot kell biztosítanunk, amely hozzájárul a fióka megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Az etetés során alkalmazzunk speciálisan a fiókák számára kifejlesztett, jóminőségű nevelőtápot. Kezdetben mellőzzük a házikészítésű eledeleket, az emberi fogyasztásra alkalmas ételekkel (pl. gabonapehely, keksz) pedig egyáltalán ne próbálkozzunk! Manapság már rengeteg különböző márkájú nevelőtáppal találkozhatunk a boltok polcain és a webáruházakban, így kedvünkre válogathatunk ezek között. Fontos azonban, hogyha kiválasztottuk a szimpatikus nevelőtápot, akkor azt ne keverjük más gyártók termékeivel, sőt, törekedjünk rá, hogy az etetési időszakot végig ugyanazzal a márkájú táppal végezzük.
Hogyan etessük a fiókákat?
A fiókák táplálását többféle eszköz segítségével is végezhetjük. Az egyik legegyszerűbb megoldás a kanállal való etetés, melyhez egy csúcsosabb végű, tölcsérszerű kanál a legalkalmasabb. Ezáltal a fióka maga tudja szabályozni, hogy mennyi táplálék jusson a csőrébe, amelyet még kényelmesen le is tud nyelni. Továbbá a kanállal etetett fiókákat általában egyszerűbb leválasztani is a nevelőtápról a későbbiek során. Ismeretes még a fecskendővel való etetés, mely azonban nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a fióka nem tudja szabályozni a csőrébe kerülő táplálék mennyiségét, ezáltal könnyen félrenyelhet és megfulladhat. Létezik még az úgynevezett begyszondával történő etetés, ezt azonban kellő tapasztalat nélkül, otthoni kísérletezéssel semmiképpen ne próbáljuk meg, hisz fiókáink életébe is kerülhet! Bármely módszert válasszuk, mindig figyeljünk az etetéshez használatos eszközök tisztántartására, sterilizálására.
A nevelőtáp kikeverése
A megvásárolt nevelőtápot vízzel vegyítve tudjuk a fióka számára megfelelő állagúra kikeverni. Lehetőség szerint ne a csapból közvetlenül kiengedett vizet használjuk a vegyítéshez, hanem előzetesen felforralt, majd visszahűtött vizet alkalmazzunk. A nevelőtápot a körülbelül 50 °C-os vízbe keverjük bele, a táp és a víz keverési arányát a nevelőtáp dobozán találjuk meg. A tápot keverjük csomómentesre, míg egy sima, tejszín állagot kapunk. Miután a táp vegyítése után várjunk, míg a keverék visszahűl nagyjából 37-40 °C-ra, ennek elérése után megkezdhetjük az etetést. 34 °C alatti táppal ne etessük a fiókákat, ez ugyanis jóval hidegebb, mint a testhőmérsékletük és elkezdhet megerjedni a begyükben.
Amire fontos figyelni
Ahogy a túlhűtött táp kárt tehet fiókáikban, úgy arra is nagyon fontos odafigyelnünk, hogy a táp nehogy túl forró maradjon, hiszen a túlmelegített tápszer könnyen kiégetheti belülről a fióka begyét, melynek drasztikus következményei lennének.
A kikeverés során gondosan ügyeljünk arra, hogy véletlenül se maradjanak csomók a tápban, ezek ugyanis feltapadhatnak a fióka begyére, mely ugyancsak károsíthatja fiókánk egészségét.