Téli madáreledel
Köztudott, hogy hazánk madárfajai között találunk költöző madarakat, mint például a gólya, valamint telelő madarakat, például a feketerigó. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a tőlünk északabbra fekvő területek madarainak sok esetben hazánk ad otthont a hidegebb, téli időszakban. Szerencsére telelő madaraink többsége mindenfajta emberi segítség nélkül is képes átvészelni a hidegebb évszakokat a természet által nyújtott táplálékforrásokkal, a kihelyezett odúk, etetők azonban számukra is megkönnyítik ezt az időszakot. Amennyiben madáretetésre szánjuk el magunkat, fontos, hogy a madáretető mindig legyen feltöltve téli madáreleséggel, a hidegebb, őszi hónapoktól kezdve a melegebb, tavaszi idő beálltáig.
Miért fontos a folyamatos etetés?
Amint kis tollas barátaink felfedezik a kihelyezett táplálékforrást, számítani fognak rá, hogy legközelebb is ugyanitt találhatnak maguknak élelmet. A madarak akár évről-évre, távolabbi területekről is visszatérhetnek egy-egy etetőhöz, ahol korábban magukhoz tudták venni mindennapi táplálékukat. Amennyiben megszűntetünk egy jól bejáratott madáretetőt, azzal számos madárkát nehéz helyzetbe sodrunk, saját tartalékaik ugyanis általában csak arra elegendők, hogy egy-egy fagyos éjszakát átvészeljenek. Ha másnap nem tudnak megfelelő mennyiségű tápot magukhoz venni, mert például nem töltöttük fel az etetőt, az könnyen az elpusztulásukhoz vezethet. Magyarországon az etetési időszak általában november elejétől a tartós fagyok megszűnéséig, akár áprilisig is tarthat.
Mivel etessük telelő madarainkat?
Amennyiben az itthon telelő madarak nagy részét szeretnénk lefedni etetés tekintetében, úgy a téli madártáplálékot három nagyobb csoportra oszthatjuk:
Magvak: a boltok polcain találkozhatunk előre összekevert, több magot tartalmazó téli madáreleségekkel, melynek fő összetevője elsősorban a sótlan, nem pirított fekete napraforgó. Ezenkívül keverhetünk még a magok közé muhart, kölest, de összekeverhetjük pintyeknek vagy hullámos papagájoknak készült magkeverékkel is. A natúr olajos magvak közül is bátran válogathatunk, mint a dió, a mogyoró, a kesudió vagy a pisztácia.
Állati zsiradék: a telelő madarak másik fontos téli táplálékforrása az állati zsiradék, mint például a faggyú, a kifőzött szalonna vagy a kisállatkereskedésekben is kapható cinkegolyó. Ez utóbbit, hogyha esetleg megmaradna az etetési időszak végén, a fagyasztóban vagy hűvösebb helyen tárolva megőrizhetjük a következő etetési időszakig.
Gyümölcs: a harmadik és egyben utolsó táplálékforrás a gyümölcs, ezen belül is leggyakrabban az almára esik a választás. Az almát általában a rovarokkal táplálkozó madarak is kedvelik, így számukra nagy segítséget nyújthat a téli időszak átvészelésében.
Az etetés során mindig kerüljük a különböző pékárukat, kenyeret, morzsákat, illetve az emberi fogyasztásra alkalmas termékeket (chips, csokoládé, stb.), ezek ugyanis könnyedén gyomor- és bélgyulladást idéznek elő, mely a legtöbb esetben végzetes kimenetelű a madarak számára.