Díszhaltáp
Azok, akik még csak fontolgatják az akvárium, és vele együtt a díszhal vásárlást, döbbent állhatnak díszhal tápok polcai előtt, tekintve a hatalmas kínálatot. Míg régebben csupán néhány táp közül válogathattunk, ma már különböző formában és összetételben találkozhatunk lemezes vagy pálcikás tápokkal, szárított, tablettás haltápokkal, hétvége vagy nyaralás időtartama alatt alkalmazható lassan oldódó eledelekkel, ivadékhalaknak kifejlesztett készítményekkel, de akár garnélatáppal is. A halak nagy része mindenevő, vagyis mind állati, mind növényi eredetű táplálék szerepel az étrendjében. Ha biztosra szeretnénk menni és a legoptimálisabb tápot szeretnénk megvásárolni díszhalainknak, minden esetben tájékozódjunk előre vagy kérjük a szakképzett eladók segítéségét.
A haleledelek között legnagyobb népszerűségnek a különböző lemezes dísztápok örvendenek. A lemezes díszhaltápok általában tartalmaznak minden olyan tápanyagot, ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírokat és fehérjéket, melyek a halak megfelelő mértékű fejlődéséhez és egészségük fenntartásához szükséges. A tápban található barna és piros lemezkék általában állati, a zöld lemezkék pedig általában növényi eredetű összetevőkre utalnak. A lemezes haltáp kisebb testű halak számára is tökéletes választás, hiszen, például a granulátumokkal ellentétben, a lemezekből könnyedén kiharaphatnak kisebb darabokat is. Bár a lemezes díszhaltáp elsősorban a felső és a középső vízrétegben élő halak számára lett kifejlesztve, azonban etetés előtti beáztatással elérhetjük, hogy a táp lesüllyedjen az akvárium aljára is, ezáltal az alsó vízrétegben élő halaink (például a páncélosharcsák) sem fognak éhezni. Az egyszerű lemezes haltáp mellett találhatunk fajtaspecifikus tápokat is, ami például kifejezetten aranyhalak, guppik vagy egyéb fajták számára lett kifejlesztve. Léteznek továbbá színfokozó lemezes tápok is, melyek természetes összetevőik révén hozzájárulnak ahhoz, hogy díszhalaink színei élénkebbek, intenzívebbek legyenek.
Amire érdemes odafigyelni
- Az etetések alkalmával mindig csak annyi tápot szórjunk bele a vízbe, amennyit halaink körülbelül 2-3 perc alatt el tudnak fogyasztani. A halak hajlamosak túlenni magukat, mely nemcsak az egészségükre lehet káros hatással, de a vízben maradt ételmaradék jelentősen rontja az akvárium vízminőségét is.
- Az etetés idejére kapcsoljuk le a szűrőberendezést, hogy az ne tudja magába szívni a haltápot.
- Etetés után mindig ügyeljünk a táp megfelelő visszazárására, hogy megőrizze a minőségét.
- Amennyiben az etetés végeztével maradnak kisebb-nagyobb ételmaradékok, egy sűrűn szőtt háló segítségével távolítsuk el ezeket, hogy ne terheljék feleslegesen az akvárium vizét.